Studenten

Kom ons team versterken!

Sluiting vacatures bestuurjaar 2024/2025

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Taakomschrijving Voorzitter

 • Algemene leiding van de vereniging
 • Eerste contactpersoon van de vereniging richting externen
 • Stuurt het bestuur aan en ziet erop toe dat taken worden uitgevoerd
 • Leidt de vergaderingen
 • Zet de visie en strategie om in duurzame plannen en doelen samen met de penningmeester en de secretaris

Taakomschrijving Secretaris

 • Aanspreekpunt van de vereniging met betrekking tot de Erasmus Universiteit
 • De agenda bijhouden en notuleren tijdens de vergaderingen
 • Contact onderhouding met partners en andere organisaties
 • Schrijven van het algemeen jaarverslag
 • Fungeert als waarnemend voorzitter bij afwezigheid van de voorzitter

Taakomschrijving Penningmeester

 • Registratie van alle inkomsten en uitgaven
 • Beheren van de bankrekening en kas
 • Afhandelen van dagelijkse financiële zaken
 • Opstellen van het financieel jaarverslag en jaarbegrotingen
 • Benaderen van externe partnerschappen met organisaties
 • Ondersteunen van commissies bij begrotingen en verslaglegging

Taakomschrijving Human Resources

 • Schakelt met de desbetreffende commissaris omtrent het aannemen van commissieleden
 • Verantwoordelijk voor de sollicitatieprocessen en instroom van nieuwe commissieleden
 • Verantwoordelijk voor de interne evenementen
 • Heeft een objectief perspectief en tracht ten alle tijde een middenweg te zoeken

Taakomschrijving Social Media & Marketing

 • Contactpersoon en beheerder van de social media kanalen en website
 • Het maken van promotiemateriaal
 • Zorgt voor een marketingplan voor de vereniging
 • Heeft de leiding over de Social Media & Marketing commissie
 • Zorgt voor sfeerbeelden van de evenementen

Taakomschrijving Feest & Sport

 • Coördineert de feest en sport evenementen
 • Heeft de leiding over de Feest & Sport commissie
 • Stelt een plan van aanpak en draaiboek op voor elk evenement
 • Houdt de planning van de evenementen bij
 • Verantwoordelijk voor de nazorg van evenementen

Taakomschrijving Carrière & Cultuur

 • Coördineert de carrière en cultuur evenementen
 • Heeft de leiding over de Carrière & Cultuur commissie
 • Stelt een plan van aanpak en draaiboek op voor elk evenement
 • Houdt de planning van de evenementen bij
 • Verantwoordelijk voor de nazorg van evenementen

Studeren in Nederland

Ik ben VWO student
Wanneer jij afgestudeerd bent van Lyceum 1, Lyceum 2, de AMS (Algemene Middelbare School), het Hoogendoorn Atheneum of een vergelijkbare school, dan heb jij met jouw diploma toegang tot de hogeschool en de universiteit in Nederland. De universiteit leidt jou op tot onderzoeker en legt de nadruk op kennisontwikkeling. De hogeschool legt de focus op de praktische benadering van een probleem en het opzetten van projecten en het ontwerpen van processen. Meer verschillen tussen WO (universiteit) en HBO opleidingen kun je hier vinden.

Ik ben MBO student
Wanneer jij afgestudeerd bent van het NATIN (Natuurtechnisch Instituut – Middelbare Beroepsopleidingen Suriname), dan beschik jij over een MBO-4 diploma. Een MBO niveau 4 is het hoogste niveau binnen het Middelbaar Beroeps Onderwijs. Zolang je een MBO-4 diploma of hoger hebt, kan jij een HBO vervolgstudie doen aan een academie of de hogeschool (University of Applied Sciences) of een particuliere onderwijsinstelling.

Ik ben universitair student
Ben jij afgestudeerd van een BSc. opleiding (Bachelor of Science), dan kun je in Nederland een vervolgstudie doen. Dit is meestal een MSc. opleiding (Master of Science). Afhankelijk van de studie die jij hebt gedaan en wilt gaan doen, kun je naadloos aansluiten op de nieuwe studie of worden verwezen naar een schakelprogramma. Het is daarom vooral belangrijk dat je contact opneemt met de onderwijsinstelling waar jij je wilt gaan inschrijven. Indien je specifieke vragen hebt waar SSA jou eventueel bij zou kunnen helpen, stel die dan via het contactformulier of onze facebookpagina.

Het Surinaams en Nederlands onderwijssysteem
Hier vind je uitleg over het Surinaams onderwijssysteem. Hier vind je uitleg over hoe het Nederlands onderwijssysteem in elkaar zit.

Wanneer begin ik met de voorbereiding?
Simpel antwoord hiervoor is, begin zo vroeg mogelijk met de oriëntatie en het verzamelen van de benodigde informatie en documenten. Voor veel opleidingen is de aanmelding reeds in januari. Houd er rekening mee dat als je vanuit Suriname of een ander land jouw inschrijving op een instelling in Nederland in orde wilt maken, je extra tijd nodig zult hebben om specifieke documenten te verzamelen en te posten. Ook een visum regelen kan veel tijd in beslag nemen. Een jaar van te voren beginnen is een aanrader.

Hoe moet ik beginnen?

 1. Het is een aanrader om een jaar van te voren te beginnen met het oriënteren.
 2. In welk vakgebied wil je je gaan profileren. Het is een aanrader om een paar “studiekeuze testjes” te doen op het internet en om de studieprogramma’s van de universiteiten op te zoeken. Door de informatie van de studiekeuzetest en de studieprogramma’s wordt het duidelijk hoe de studie in elkaar zit. Ook kan er contact worden opgenomen met de universiteiten en hogescholen om een (digitale) brochure aan te vragen.
 3. Inschrijvingen! Meeste inschrijvingen voor een opleiding in Nederland eindigen rond mei, dus voor die tijd moeten grotendeels van jou schoolzaken, benodige documentatie en “Studielink” geregeld zijn. Alle inschrijvingen vinden plaats via de universiteiten en/ of hogeschool. Er moet dus vroegtijdig contact worden opgenomen met de universiteit of hogeschool. Verder lopen dergelijke studiezaken en inschrijvingsprocedures via Studielink.
 4. Hier de Studyfinder een initiatief van EP-Nuffic. Dit is de enige database in Nederland dat een compleet overzicht bied van alle studieprogramma’s, die in Engels of andere talen gegeven worden.
 5. Overzicht onderwijsinstellingen in Nederland. Hier vindt je alle universiteiten en hogescholen op één plek.
 6. Voordat je kan reizen naar Nederland voor de studie zal je een normale Visa moeten aanvragen bij de ambassade. Daarnaast moet je afwachten op het antwoord van de onderwijsinstelling/ IND of je in aanmerking ben gekomen voor een verblijfsvergunning. Wanneer alles goed is en je in Nederland bent zal jij de verblijfsvergunning (pasje) bij de IND moeten halen. Voor het ophalen hoef je geen afspraak te maken met de IND, maar je bent verplicht je paspoort mee te nemen.
 7. Werken naast jou studie in Nederland kan. Om jezelf te kunnen onderhouden is het mogelijk om naast je studie een (bij)baan te zoeken. Wanneer je in aanmerking komt voor een (bij)baan zal je merken dat niet iedere werkgever bekend is met de procedures voor het aanvragen van een werkvergunning, hier zal je ze waarschijnlijk bij moeten begeleiden. Er is een regeling bij UWV dat buitenlandse studenten gemakkelijker een werkvergunning kunnen aanvragen. Het voordeel hiervan is dat de aanvraag zonder lange procedures kan gebeuren.
 8. Het minimum vereist leefgeld per jaar. Om in Nederland te studeren en te wonen moet je over voldoende geld beschikken om je elk jaar te onderhouden en collegegeld te betalen. Hiervoor geldt het maandelijks vastgesteld normbedrag voor de uitwonende hbo- en WO-studenten uit de Wet op de studiefinanciering in Nederland, exclusief les- of collegegeld. Voor het jaar 2016-2017 is het maandelijks minimum bedrag gesteld op €862,50 (het onderwijsinstituut rond het meestal af tot een iets hoger bedrag €865,00). Elk jaar wordt dit bedrag herzien.
 9. Collegegeld voor de studie. De wettelijke hoogte van het collegegeld is bij meeste HBO- en WO-studies voor 2018-2019 is €2.060. Elk jaar wordt dit bedrag herzien. De correcte bedragen voor jouw studiejaar zijn online terug te vinden. Sommige hogescholen en universiteiten wijken af van dit bedrag. De hoogte van het collegegeld is voor zowel een Surinamer als een Nederlander hetzelfde, mits je kort na het arriveren in Nederland je inschrijft bij een gemeente en een Nederlands woonadres zet in jouw Studielink profiel. Het kan voorkomen dat zij een hoger bedrag vermelden op Studielink, maar dan moet je contact opnemen met de betreffende onderwijsinstelling om het te veranderen. Ook kan het voorkomen dat het onderwijsinstituut jou verplicht om het totaal bedrag van het eerste jaar in één keer te betalen via een digitale machtiging of via de onderwijsinstelling zelf. Als je een lening hebt, dan wordt het collegegeld van €171,67 (€2060 ) maandelijks op jou persoonlijke bankrekening gestort. Voor meer informatie kan je terecht bij de desbetreffende school, deze helpen je graag verder.
 10. Huisvesting is een groot aandachtspunt. Er is vaak een wachtlijst om in aanmerking te kunnen komen voor een woning, dit geldt zowel voor de sociale huur sector als voor de studenten woningen. Soms bieden universiteiten tijdelijk huisvesting voor jaar op hun campus, maar woning corporaties zijn het antwoord. Schrijf je zo snel mogelijk in.

Belangrijk:

 1. IELTS- test of TOEFL-test. IELTS betekent “International English Language Testing System” en toetst hoe goed jij de Engelse taal beheers, zowel in woord als geschrift. TOEFL betekent “Test of English as a Foreign Language”. Opleidingen in het buitenland waarbij er les wordt gegeven in het Engels, zoals bij sommige opleidingen op TU Delft in Nederland, hebben deze test als eis. Bij de Amerikaanse ambassade in Paramaribo kun je terecht voor TOEFL, SAT, GRE tests.
 2. GMAT- Test. Doorstromen van een HBO-opleiding naar een universitaire studie in Nederland kan soms een eis zijn om een GMAT-toets te halen.

Ik heb een Caricom/ Surinaams paspoort
Het is essentieel om te weten naar welke landen je visum vrij met een Surinaams paspoort kan reizen. Suriname heeft een visum afschaffingsovereenkomst gesloten met een aantal landen, waaronder Argentinië, Aruba, Bonaire, Brazilië, Japan, Israël, Filipijnen, Curaçao, Saba, St. Eustacius, St. Maarten en een nog aantal andere landen. Voor zover nergens anders staat aangegeven, is is de maximale verblijfsduur zonder visum 90 dagen. Als je verder wilt studeren in het buitenland en voor een langere periode daar te verblijven dan dien jij een verblijfsvergunning te krijgen voor het betreffend land.

Bijvoorbeeld wanneer je in Nederland wilt komen studeren dan vraagt de onderwijsinstelling jouw verblijfsvergunning ofwel verblijfstitel aan, volgens de wet Modern Migratiebeleid.

Ik heb een Nederlands/ Europees paspoort
Hier een overzicht naar de landen waar je naar toe kan gaan met een Nederlands paspoort.

Ik heb nog geen paspoort
Een paspoort wordt aangevraagd bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) waar jij bent ingeschreven. Jij dient het volgende mee te nemen bij de aanvraag van een paspoort; een geschikte pasfoto’s voor de paspoort, geboorte-akte indien je niet in Suriname geboren bent; geldige identiteitskaart; familieboekje en geld voor de aanvraag. Bij een beschadigd paspoort dien jij een brief te overleggen waarin aangeeft wat de reden is dat je paspoort onbruikbaar is geworden. De wachttijd voor een paspoort is minimaal 3 weken na indiening van de aanvraag.

Hier kan je de gegevens van de Surinaamse ambassades en consulaten in de wereld vinden.

 

Wanneer jij in Nederland wil studeren met een studiebeurs of iets vergelijkbaars, dan kan je via dit portaal meer informatie vinden. Ook is het aan te raden om bij de universiteiten en/ of hogescholen informatie op te vragen over studiebeurzen voor studenten die niet afkomstig zijn uit EU-landen. Daarnaast kan je contact opnemen met “Study in Holland” of “EP-Nuffic” via de mail of telefonisch om te weten wanneer de nieuwe inschrijvingen voor de studiebeurzen zijn.

Belangrijk:

 • Studiebeurzen ook wel bekend als scholarships. In zijn kern is een scholarship (of een grant of een fellowship) een financiële steun en een persoonlijke investering om de student te helpen met zijn vervolg studie. Om hier in aanmerking voor te komen, zijn er bepaalde voorwaarden waar je aan moet voldoen. Voor meer informatie hierover kan je terecht bij: Hoe een scholarship in elkaar zit.
 • Het verschil tussen scholarships, grant en fellowship. Ken de verschillen, zodat je de beste keus kan maken.
 • De beschikbaarheid van studiebeurzen voor Surinamers zijn afhankelijk van de samenwerkingsverbanden met die landen.
 • Het komt ook voor dat kunst en muziek onderwijsinstellingen een intake gesprek en/ of auditie inclusief portfolio vereisen om aangenomen te worden.

Wat is essentiëel om te hebben in Nederland

 • Een burgerservicenummer (BSN). Het burgerservicenummer (BSN) is een uniek persoonsnummer voor iedereen die ingeschreven staat in de Basisregistratie personen (BRP) bij de dichtstbijzijnde gemeente. Iedereen die zich inschrijft in het BRP krijgt automatisch een BSN toegekend.
 • Digi-D. Met uw DigiD kan je inloggen op websites van de overheid en in de zorg.
 • Jouw verblijfsvergunning dien je ten alle tijden bij je te hebben. Dit is onderdeel van jouw identificatie.
 • Een Nederlandse bankrekening. Dit kan pas wanneer jij een burgerservicenummer hebt.
 • Een basis ziektekosten verzekering. Zoek de best passende zorgverzekering hier in Nederland. Het is een aanrader om altijd de verschillende zorgverzekeringen te vergelijken voor een zorgverzekering die het meest bij je past.
 • Het is essentieel om over een goede smartphone en laptop te beschikken, zodat jij flexibel te werk kan gaan op verschillende plekken.
 • Huisvesting in Nederland.
 • Transportmogelijkheden: Persoonlijke OV-chipkaart, een fiets en eventueel een abonnement voor het openbaar vervoer (trein, bus, metro). Door een abonnement aan te schaffen kom je meestal goedkoper uit.

Aanvullende informatie

 • Immigratie- en naturalisatiedienst (IND). De IND verstrekt de verblijfsvergunning en het onderwijsinstituut waar jij wil studeren vraagt het aan. Langs gaan bij de IND kan alleen op afspraak, met uitzondering van het afhalen van een product.
 • IND: studeren in Nederland. Meer informatie over studeren in Nederland.
 • Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Studenten die een Nederlands paspoort hebben, kunnen via DUO studiefinanciering (lening) aanvragen.
 • Surinaams Consulaat in Nederland. Het consulaat is in Amsterdam gevestigd en daar kun jij voor jouw paspoort gerelateerde zaken terecht.
 • EP-Nuffic. De organisatie voor internationalisering in educatie Nederland. Hier kan je altijd terecht voor hulp. Zij organiseren elk jaar een “NL4talent” netwerk event voor de bijna afgestudeerde buitenlandse studenten.
 • Holland Alumni
 • Wil weg een initiatief van EP-Nuffic. Voor mensen met een Nederlands nationaliteit is het erg relevant.
 • Mijn studenten leven in Nederland.

Goed bereikbaar via social media en via de mail

 • De instanties in Nederland zijn goed te bereiken via de mail, telefonisch en via Twitter. Hier kan je hier terecht voor al jou vragen.
 • Study in holland op Twitter. @StudyinHolland
 • EP-Nuffic op Twitter. @EpNuffic
 • DUO op Twitter. @Duostudent
 • Immigratie- en naturalisatiedienst (IND) op Twitter. @IND_NL

Studiefinanciering Surinaamse studenten in Nederland
Met veel trots kunnen wij als vereniging die opkomt voor de belangen van de Surinaamse student in Nederland bijzonder nieuws met jullie delen: de Surinaamse student kan aanspraak maken op studiefinanciering

Na een lang en moeizaam traject van dialoog en samenwerking met de Surinaamse overheid, stichting Stukadoro en de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB), is het nu eindelijk mogelijk om extra te lenen om maandelijks rond te komen in Nederland. Het door SSA uitgevoerde enquête-onderzoek begin 2015 heeft tevens kunnen bijdragen aan het realistisch in kaart brengen van het kostenplaatje van de doorsnee student in Nederland. SSA gaat deze vruchtbare samenwerking met de NOB aan, zodat wij zoveel als mogelijk Surinaamse studenten kunnen helpen met hun maandelijkse financiën. Net zoals in het geval van de Nederlandse overheid, zal er uit het Fonds Studiefinanciering Suriname (FSS) geld geleend kunnen worden ten behoeve van de studie (HBO of WO), tegen gunstige voorwaarden. Voor studenten met bijzondere prestaties kan mogelijk (een deel van) de studieschuld kwijtgescholden worden. Om je meteen een goed beeld te geven hierover, hebben wij de belangrijkste voorwaarden hieronder opgesomd.

Belangrijkste voorwaarden: 
1)     Surinaams paspoort
2)     Terugkomen na de studie
3)     Fase 1: maandlening van maximaal Euro 550,=. Mogelijk in 2016-2017 hogere maandleningen.
4)     Collegegeldlening (wordt volledig betaald door de NOB)
5)     Inschrijfgeldlening (wordt volledig betaald door de NOB)
6)     In Suriname moet iemand de lening mede ondertekenen als “medeschuldenaar”
7)     Terugbetalen na afstuderen
8)     Mogelijk 1 jaar grace (aflossingsvrije periode) na afstuderen. De gedachtegang/filosofie hierachter is dat de student mogelijk nog een baan moet vinden na afronding van de studie
9)     Rente van de lening bedraagt 6% jaarlijks
10)   Kans op prestatiebeurs bij afsluiten van een studiefase of volledige studie met gemiddelde cijfer van 7.5
11)   Prestatiebeurs houdt in: korting op rente en/of korting op lening
12)   Verplichting student om periodiek studieresultaten in te leveren. Bij niet inleveren wordt de lening gestaakt.

Wil jij weten hoe je specifiek aanspraak maakt? Wat alle details omtrent de voorwaarden en criteria zijn? Hoe de studiefinanciering nou precies werkt? Waar je het aanvraagformulier kan vinden?

Dan verwijzen wij jou graag naar de officiële website van het FondsStudiefinanciering Suriname: www.fss.sr

Heb jij verder nog vragen omtrent dit onderwerp? Stuur gerust een mailtje naar info@fss.sr of info@ssasociety.nl en wij schieten jou te hulp.

Help dit bijzondere nieuws verspreiden onder jouw vrienden en vriendinnen!
Samen staan wij sterk als Surinaamse studentengemeenschap! 

Let op! Bepaalde informatie kan verouderd zijn. Voor vragen en opmerkingen kun je ons een berichtje sturen via het contactformulier.